Kulinarne przysmaki – Przepisy z Róż – cz.2

porady_roze_kulinarnie03 Różany syrop z truskawkami.

SKŁADNIKI:
40 pachnących kwiatów róży,
1 litr wody,
1 kg drobnego cukru,
1 kg małych truskawek (umytych i oczyszczonych z szypułek).
Płatki oberwać, połowę z nich zagotować w wodzie, zdjąć z gazu. Wywar pozostawić na 20 minut do macerowania, następnie odcedzić, wlać z powrotem do garnka.
Drugą połowę płatków zagotować w wywarze, znowu pozostawić na 20 minut do macerowania, następnie wywar odcedzić i przelać do drugiego naczynia.
Wywar wstawić na kuchenkę, dodać truskawki i cukier, zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 3 min. Jeszcze gorący syrop przelać do podgrzanych słoiczków typu twist. Syrop przechowywać w miejscu chłodnym i ciemnym. W takich warunkach zachowuje on przydatność do spożycia przez okres 6 – 8 miesięcy. Syrop z dodatkiem płatków (jak na zdjęciu) należy spożywać natychmiast po przyrządzeniu.



Różana galaretka z malinami.

SKŁADNIKI:
150 g płatków róż z dowolnej czerwono kwitnącej pachnącej odmiany,
350 ml wody, sok z 3 cytryn,
2 łyżki wody różanej,
1 kg cukru żelującego,
1 opakowanie cukru waniliowego,porady_roze_kulinarnie04
200 g malin.
Płatki ostrożnie umyć i osączyć. Wodę zagotować, dodać płatki, jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i macerować 10 minut.
Wywar przecedzić.
Następnie wywar wymieszać z sokiem z cytryn i wystudzić.
Maliny przełożyć do garnka, zagotować, następnie przetrzeć przez sitko.
Wywar z róż wymieszać z musem malinowym, cukrem do żelowania i cukrem waniliowym, zagotować stale mieszając i gotować 3 minuty.
Gorącą galaretkę przelać do słoików, naczynia natychmiast zamknąć.

Pachnący cukier różany.

SKŁADNIKI:
10-12 pachnących kwiatów róży (np. damasceńskiej),
200 g drobnego cukru.
Płatki kwiatów rozłożyć na bawełnianej serwecie i suszyć w cieniu lub w piekarniku w temperaturze 30-50°C. Suche płatki rozkruszyć w palcach lub moździerzu.
Następnie ok. 50 g suszu wymieszać z cukrem i odstawić w szczelnie zamkniętym słoiku typu twist na ok. 2 tygodnie, aby cukier nabrał aromatu. W zamkniętym naczyniu cukier utrzymuje smak przez ok. 6 miesięcy, ważne jednak, aby był przechowywany w miejscu ciemnym i suchym.
Cukier taki jest niezastąpiony jako posypka do wypieków z owocami. Może też być stosowany do aromatyzowania i słodzenia napojów na ciepło i zimno.

porady_roze_kulinarnie05Masło różane.
100g masła,
1 łyżeczka jasnej musztardy,
2 duże łyżki zmiażdżonych owoców róży,
1 łyżeczka świeżego estragonu.
Zmiksować. Masło do chleba lub do mięsa oraz ryb przed pieczeniem.


Masa różana.

350 g owoców róży pomarszczonej,
1 obrane jabłko,
1 paczka daktyli bez pestek, sezam albo wiórki kokosowe.
Owoce posiekać i zmiażdżyć, zagnieść “ciasto”, uformować wałek, obtoczyć w sezamie lub wiórkach. Wałek pokroić na grube plastry. Podawać do pieczywa, a z większą ilością jabłka – jako pastę do smarowania pieczywa lub jako nadzienie do ciasta.

Pasta na kanapki.
500 g świeżych owoców róży,
2 łyżeczki cynamonu,
10 suszonych śliwek kalifornijskich,
1 łagodne chilli,
3 duże łyżki cukru.
Podgrzać owoce róży z cukrem, jak się rozpuści cukier, dodać pozostałe składniki.
Dusić. Do grillowanego mięsa, do chleba, jako marynata.

Kotlety z owocami róż.porady_roze_kulinarnie06
4 kotlety schabowe,
25 g masła,
1 łyżeczka tymianku,
1 jabłko,
100 ml owoców róży,
200 ml bulionu,
sól ziołowa.
Roztopić masło na patelni, dodać sól, pokrojone jabłka i owoce róży. Lekko poddusić przez kilka minut, dodać tymianek i pieprz. Zdjąć z patelni. Usmażyć kotlety na maśle, po 3 minuty z obu stron. Następnie kotlety położyć w naczyniu żaroodpornym, nie na masę owocową. Wstawić do piekarnika na 10 min. w temp. 225°C. Podawać z ryżem.

Mięso z owocami róży i curry.
300 g chudego mięsa wieprzowego (szynka pokrojona w paski lub kostkę),
15 g mąki,
sól, pieprz,
2 cebule,
200 g konfitur lub świeżych owoców z róż,
1 jabłko,
1 duża łyżka rodzynek,
1 łyżka curry,
40 g masła,
300 ml bulionu,
2 duże łyżki wiórków kokosowych.
Pokrojone mięso obtoczyć w mące, dodać sól i pieprz. Cebulę i jabłko oczyścić i posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać curry i posiekane owoce róży, zeszklić cebulę i jabłko. Dodać mięso, rodzynki, wiórki kokosowe, wlać bulion. Przykryć pokrywką i dusić ok. 15 min. Podawać z ryżem.

Życząc smacznego, obiecuję niebawem dołączyć kolejne przepisy na różane pyszności

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *