W ostatnich latach odnotowujemy systematyczny wzrost zainteresowania ekologicznym rolnictwem i ogrodnictwem. Moda na zdrowe żywienie i życie w zgodzie z naturą przybyła do nas z zachodu wraz z bardzo ciekawymi rozwiązaniami zarówno w dziedzinie ogrodnictwa, przetwórstwa żywności, a także dobrych praktyk kulinarnych. Nic więc dziwnego, że restauracje serwujące tzw. slow food cieszą się dziś szczególną popularnością wśród smakoszy.
Co oznacza termin „ogród ekologiczny”?
Na samym początku warto wyjaśnić co oznacza termin „ogród ekologiczny”. Otóż, w wielkim skrócie, ekologia jest to interdyscyplinarna dziedzina nauki, która zajmuje się oddziaływaniem środowiska na organizmy i vice versa. Przedmiotem zainteresowania ekologii są również wzajemne relacje pomiędzy różnymi gatunkami. Odnosząc zatem termin „ekologia” do ogrodu należy rozumieć to pojęcie jako zachowanie swego rodzaju homeostazy (równowagi biologicznej) pomiędzy gatunkami, które będą w nim żyły.
Jak sprawić, by ogród był bardziej ekologiczny?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Stosowanie wyłącznie naturalnych metod uprawy, naturalnych nawozów i środków ochrony roślin wcale nie zmieni od razu naszego ogrodu w ekologiczny. Pamiętajmy o zachowaniu równowagi biologicznej, a więc o naturalnej harmonii pomiędzy populacjami różnych organizmów.
Korzystne sąsiedztwo
Sadzenie roślin w naszym ogrodzie powinniśmy dokładnie przemyśleć, bowiem niektóre gatunki nie znoszą swej wzajemnej obecności, z kolei inne wprost przeciwnie.
Te gatunki warto sadzić razem:
- Kapusta dobrze rośnie w towarzystwie cebuli, szałwii, kopru czy rumianku. mięta, tymianek i rozmaryn odstraszają bielinka kapustnika (pomidory też, ale kapusta ich nie lubi).
- Buraki lubią sąsiedztwo cebuli, soi, cebuli, pora, kapusty, kalarepy, pomidorów, kopru, grochu, sałaty, rzodkiewki, selera, ogórków.
- Ogórki warto sadzić razem z bazylią, dzięki której zmniejsza się ryzyko wystąpienia mączniaka rzekomego.
- Truskawki korzystnie sadzić w towarzystwie grochu, fasoli, szpinaku i sałaty.
- Czosnek lubi rosnąć w sąsiedztwie pomidorów, selera i buraków.
- Dla cebuli doborowym towarzystwem będą pomidory, por, buraki, sałata, koper, pietruszka i marchew.
- Pomidory dobrze rosną obok szpinaku, selera, czosnku, sałaty, pietruszki i marchwi.
- Dynię warto sadzić w pobliżu fasoli i kukurydzy.
- Groch lubi sąsiedztwo kapusty, kalarepy, brokułów, fasoli, selera, sałaty, marchwi i pietruszki.
- Sałata dobrze rośnie w sąsiedztwie nasturcji i maciejki.
- Morwę sadzimy w pobliżu winorośli.
- Szałwia lubi towarzystwo kapusty i marchwi.
- Kminek powinniśmy sadzić w pobliżu grochu.
- Koper dobrze rośnie w sąsiedztwie cebuli, kapusty, kalarepy, brokułów, sałaty, marchwi, fasoli, grochu i ogórków.
- Miętę sadzimy obok grochu, fasoli, kapusty, brokułów oraz kalarepy.
- Cząber lubi towarzystwo cebuli i czosnku.
- Ziemniaki dobrze plonują w sąsiedztwie kapusty, bobu, fasoli, szpinaku, kukurydzy.
- Szpinak lubi towarzystwo rzodkiewki.
Tych gatunków nie powinno się sadzić razem:
- Truskawki nie znoszą kapusty.
- Ogórków nie można sadzić obok pomidorów.
- Majeranek słabo rośnie w pobliżu bazylii.
- Fasola źle wpływa na cebulę, czosnek, buraki, kapustę oraz mieczyki.
- Sałata jest złym sąsiadem dla pietruszki.
- Kalafior, kalarepa i kapusta nie powinny rosnąć w pobliżu marchwi, pomidorów, fasoli i rzodkiewki.
- Groch wpływa negatywnie na wzrost czosnku, cebuli, szczypiorku i mieczyków.
- Ziemniaków nie należy sadzić w pobliżu pomidorów, selera, ogórków i słonecznika.