Bogatą ofertę cebulek proponuje sklep internetowy www.epnos.pl przedsiębiorstwa PNOS Sp. z o.o. w Ożarowie Mazowieckim, należącego do Hortico SA.
Po nabyciu cebulek kwiatowych nie należy odkładać ich gdziekolwiek na bok, aż znajdziemy czas na ich posadzenie. Kapers leżący zwłaszcza na parapecie, w słońcu, przesusza się, niszczeje. Większość cebulek do nasadzeń jesiennych powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej. Szkodzi im zarówno zbyt duża wilgotność powietrza, jak i powietrze zbyt suche.
Ziemia do wysadzenia powinna być odchwaszczona, dość głęboko (do 30 cm) spulchniona, wyrównana. Do gleb ciężkich, dla ich spulchnienia, możemy dodać piasku lub odkwaszonego torfu.
Ziemia nie powinna być wysuszona, grudki rozdrabniane w rękach powinny się łamać – nie powinny się ani sypać (za suche), ani rozmazywać (zbyt wilgotne).
Bezpośrednio przed sadzeniem cebulek możemy je zaprawić, mocząc całe przez pół godziny w preparatach TOPSIN M 500 SC lub KAPTAN ZAWIESINOWY 50 WP, (dostępne w sklepie internetowym www.e-hortico.pl), najlepiej w mieszance. Po wyjęciu otrząsamy je z płynu, przesuszamy i sadzimy.
W trakcie spulchniania powinniśmy glebę wzbogacić o składniki pokarmowe makro i mikro – mieszając ją z kompostem (nawozem naturalnym) lub uniwersalnym (dostępnym zarówno w sklepie internetowym www.epnos.pl, jak i w sklepei internetowym www.e-hortico.pl)
Nie należy sadzić cebulek ani za głęboko, ani za płytko. Wielkość cebulki odpowiada głębokości jej sadzenia. Np. krokus vernus 8/9 cm (w obwodzie) powinien być posadzony na głębokości ok. 8 cm, licząc od piętki.
Miejsce, w którym posadziliśmy cebulki, lekko uklepujemy. Mimo że przykryliśmy ziemią o optymalnej wilgotności, po posadzeniu cebulek możemy je podlać niewielką ilością wody.
Sadzone cebulki powinniśmy chronić głównie przed gryzoniami. Dlatego należałoby wszystkie sadzić w plastikowych koszyczkach, które ponadto umożliwiają odpływ wody, ułatwiają wykopywanie. Na zimę należy je przykryć ściółką, korą lub torfem, co chroni przed wysychaniem, zachwaszczeniem, przemarznięciem.