Ten wpis adresowany jest do profesjonalistów i ludzi chcących jak najefektywniej wykorzystać możliwości swojej ziemi.
Poplon obecnie bardziej znany jako międzyplon jest, jak z samej nazwy można wywnioskować, rośliną uprawianą między dwoma plonami głównymi (choć nie jest to regułą). Faktem jest, iż obecne czasy doprowadziły do znacznego deficytu popularnego nawozu, jakim jest obornik. Z odsieczą nadeszły międzyplony, które w przypadku poplonu ścierniskowego mogą wnieść do gleby ilość materii organicznej równą 50% pełnej dawki obornika.
Każdy doświadczony ogrodnik zdaje sobie sprawę z konieczności dbania o glebę i potrafi określić niezbędne koszta inwestycji, mając w świadomości późniejsze korzyści płynące z wszelkich działań ukierunkowanych na dbanie o pole.
Skoncentrujmy się na podstawowych odmianach i najważniejszym, czyli korzyściach jakie dają międzyplony. Wyróżniamy trzy główne rodzaje poplonów, są to:
– ścierniskowe – wysiewane po zbiorze wczesnego plonu głównego, użytkowane zazwyczaj jesienią z przeznaczeniem na paszę lub przyoranie na zielony nawóz (przykłady: rzepa ścierniskowa, gorczyca,biała,facelia…);
– ozime – po zbiorze plonu głównego, wysiewane są jesienią i zbierane dopiero wiosną (np. rzepak ozimy, żyto, wyka kosmata, rzepik ozimy, inkarnatka…) Zaletą w przeciwieństwie do poplonu ścierniskowego jest możliwość siania w późniejszym okresie;
– wsiewki międzyplonowe – siane wraz z plonem głównym jednak pozostające po jego zbiorze.
Zalety międzyplonów są dwojakie. Z jednej strony dopłaty od strony ARiMR, z drugiej pozytywny wpływu na glebę oraz uprawy.
Poprawiają w znaczny sposób warunki powietrzno-wodne ziemi, zwiększają jej żyzność, obniżają ilość chwastów, redukują konieczność nawożenia nawozami mineralnymi oraz organicznymi. Prowadzi to do niemałych oszczędności, zwłaszcza biorąc pod uwagę niskie ceny większości międzyplonów. Zalet jest znacznie więcej.
Należy też wspomnieć o wadach. W niewielkiej ilości upraw potrafią wystąpić utrudnienia. W przypadku poplonu ozimego może wystąpić szybsze wysuszanie gleby.
Badania udowadniają pozytywny wpływ poplonów na uprawy i ich otocznie. Wachlarz korzyści zależny jest od naszego wyboru np. odpowiednia odmiana gorczycy potrafi zredukować ilość nicieni o nawet 50%; poplony ścierniskowe mają bardzo pozytywny wpływ na poplony następcze, co udowodniły badania przy plonowaniu kukurydzy, gdzie efekt był bardziej niż zadowalający pod względem wysokości i jakości plonu. Jednak wiadomo, że najlepiej uwierzyć w fakty zaobserwowane osobiście i dlatego warto skontaktować się z odpowiednimi specjalistami w celu dobrania najlepszych odmian pod własne uprawy.
Międzyplony stanowią idealne uzupełnienie plonów właściwych, zarówno w okresach siewnych, jak i pomiędzy. Z pewnością każdy, kto na własnym polu przekonał się o ich skuteczności, potwierdzi te słowa.