Bukszpan jest jednym z najbardziej znanych krzewów wiecznie zielonych. Należy do rodziny Bukszpanowatych (Buxaceae). Na świecie znanych jest około 30 gatunków. Jest zimozielonym, długowiecznym, wolno-rosnącym krzewem, który cieszy się dużym zainteresowaniem wśród miłośników ogrodnictwa. Doskonale nadaje się do wszystkich typów ogrodów, na małe żywopłoty, obwódki, formy strzyżone a także pojemników. Bukszpan nie jest zbyt wymagający, dobrze rośnie na różnych glebach, optymalne dla niego podłoże to żyzna, zasobna w wapń gleba. Odznacza się dużą wytrzymałością na suszę, zanieczyszczenia powietrza oraz wysoką mrozoodpornością.
Bukszpan jest bardzo podatny na cięcie. Aby zachować zwarty i gęsty wygląd, należy go regularnie przycinać. Odrobina fantazji i możemy uformować różnego rodzaju kształty i figury.
Do strzyżenia należy używać wyłącznie ostrych nożyc i sekatorów. Gałązki powinny być równo ucięte, a nie szarpane czy łamane, gdyż są wtedy podatniejsze na choroby. Ciecie przeprowadza się dwa razy w ciągu roku. Pierwsze –wczesną wiosną (marzec), drugie w drugiej połowie lata, pędy skraca się o ¹/3 długości. Roślinom starszym i zaniedbanym także można poprawić kształt. Przyciąć należy je wiosną (gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków), zwłaszcza gdy trzeba je mocno skrócić. Taki zabieg pobudza roślinę do intensywnego wzrostu i daje okazję do zmiany jej kształtu. Wszelkie wybujałe pędy ciętych wiosną krzewów należy skrócić ponownie latem. Ostatniego cięcia (letniego) nie należy wykonywać póżniej niż w sierpniu, aby młode pędy zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Silne cięte krzewy bukszpanu potrzebują obfitego nawożenia. W sprzedaży dostępne są specjalne nawozy do żywopłotów, które pomogą zapewnić bardzo dobry wzrost i intensywną zieleń roślin, zwiększając przy tym odporność na choroby i szkodniki. Nawozić należy trzykrotnie w ciągu roku (na przełomie marca-kwietnia, w czerwcu i pod koniec lipca) lub tylko raz –na wiosnę nawozem długo-działającym. Gdy roślina jest w złej kondycji można zastosować nawożenie dolistne, wykonując oprysk kilka razy w ciągu sezonu.