Mamy już kalendarzową wiosnę, więc z pewnością myśleliście już o wysiewie nasion. Warto zwrócić uwagę na ich jakość i wybierać tylko produkty renomowanych firm. Poza tym, jak wcześniej wspominaliśmy, wydajność kiełkowania wzrasta, jeśli wykonasz prostą procedurę zaprawiania nasion.
Jak wiadomo nasiona, które nigdy nie są przechowywane w sterylnych warunkach, narażone są na zanieczyszczenie zarodnikami rozmaitych grzybów. Wysiew zakażonych zarodnikami nasion często kończy się infekcją grzybową, która może poważnie obniżyć wydajność kiełkowania lub osłabić siewki.
Aby zminimalizować ryzyko, po wysiewie należy szczególną uwagę zwrócić na zachowanie odpowiedniej wilgotności podłoża. Właściwa wilgotność obniża porażenia nasion i siewek. Młode rośliny z kolei narażone są (oprócz chorób grzybowych) na inwazję szkodników.
Najprostszym sposobem zapewnienia bezpieczeństwa nasion i siewek przed, w trakcie i po wschodach jest poprawnie przeprowadzony proces zaprawiania.
Rozróżniamy trzy metody zaprawiania – suchą (mieszanie wysuszonych nasion z pylistym preparatem), półsuchą (mieszanie zwilżonych nasion z niewielką ilością płynnego preparatu), mokrą (zanurzanie nasion w roztworze preparatu płynnego).
Wszystkie metody mają swoje zalety i wady. Zaprawianie na sucho jest skuteczne i wygodne, ale pylenie preparatu wymaga dużo ostrożności i stosowania masek ochronnych. Efekt działania zaprawiania mokrego jest krótszy, ale za to substancje czynne preparatu wnikają w każdą szczelinę łupiny nasiennej…
W zależności od gatunku, który masz zamiar wysiać oraz chorób, których się obawiasz, dobierz odpowiednią zaprawę:
- Przeciwko grzybom warto zaopatrzyć się w Zaprawy Nasiennej T 75 DS/WS lub Nano Gro.
- Do zaprawiania cebul kwiatowych idealnie nadaje się Kaptan Zawiesinowy 50WP i Merpan 50WP.
- Przeciwko owadom dobrym wyborem będzie Nomolt 150 SC.Dobrą praktyką przy planowaniu wysiewów jest zaopatrzenie się w nasiona znanych producentów, gwarantujących najwyższą jakość i odpowiednie warunki przechowywania. Jeśli kierujesz się kryterium jakości podczas doboru nasion, koniecznie sprawdź ofertę e-Hortico.
Aby ułatwić sobie wysiewanie najlepiej korzystać ze specjalnych torfowych doniczek, miniszklarenek i innych akcesoriów do wysiewania i pikowania.
Poniżej przedstawiamy krótką tabelkę z terminami wysiewu różnych gatunków kwiatów i ziół i roślin warzywnych.
Nasiona kwiatów | Nasiona warzyw |
Nasiona wysiewane do gruntu
Od marca do kwietnia: Klarkia wytworna Maczek kalifornijski Czarnuszka damaceńska Powój trójbarwny Ślazówka W kwietniu: Suchlin różowy Chaber bławatek Od kwietnia do maja: Dimorfoteka pomarańczowa Wilec purpurowy Cypryśnik letni W maju: Portulaka wielkokwiatowa Nasiona wysiewane do inspektów: W marcu i kwietniu: Niedźwiedzie ucho (Arktotis) Chaber bławatek Portularka wielkowiatowa W kwietniu: Szarłat wiechowaty Złocistek oskrzydlony (Wiekuistka) Nasiona wysiewane do pojemników: W styczniu i lutym: Heliotrop Pokrzywka brazylijska (Koleus) Od lutego do kwietnia: Złocień maruna (marzec) Orlik pospolity (kwiecień) Celozja Żeniszek (do początku marca) Petunia (do końca marca) Werberna (w połowie marca) Wilec purpurowy (w marcu) Kleoma ciernista (w marcu) Czubatka (marzec lub kwiecień) Cynia (koniec marca) Diaskia (marzec lub kwiecień) |
Nasiona wysiewane do gruntu:
W kwietniu: Groch i bób (pierwsza połowa kwietnia) Cebula (pierwsza połowa kwietnia) Pasternak (pierwsza połowa kwietnia) Pietruszka korzeniowa (pierwsza połowa kwietnia) Koper ogrodowy Pietruszka naciowa Marchew (wczesna i średniowczesna) Rzodkiew i rzodkiewka Burak ćwikłowy (druga połowa kwietnia) Skorzonera (druga połowa kwietnia) Nasiona wysiewane do pojemników: W lutym i marcu: Karczoch Seler korzeniowy i liściowy Szpinak nowozelandzki Oberżyna Brokuł Kapusta biała i czerwona Por Kawon |