Kalendarz wysiewu nasion kwiatów, ziół i warzyw

Kalendarz wysiewu nasion kwiatów, ziół i warzyw

Mamy już kalendarzową wiosnę, więc z pewnością myśleliście już o wysiewie nasion. Warto zwrócić uwagę na ich jakość i wybierać tylko produkty renomowanych firm. Poza tym, jak wcześniej wspominaliśmy, wydajność kiełkowania wzrasta, jeśli wykonasz prostą procedurę zaprawiania nasion.

Jak wiadomo nasiona, które nigdy nie są przechowywane w sterylnych warunkach, narażone są na zanieczyszczenie zarodnikami rozmaitych grzybów. Wysiew zakażonych zarodnikami nasion często kończy się infekcją grzybową, która może poważnie obniżyć wydajność kiełkowania lub osłabić siewki.

Aby zminimalizować ryzyko, po wysiewie należy szczególną uwagę zwrócić na zachowanie odpowiedniej wilgotności podłoża. Właściwa wilgotność obniża porażenia nasion i siewek. Młode rośliny z kolei narażone są (oprócz chorób grzybowych) na inwazję szkodników.

Najprostszym sposobem zapewnienia bezpieczeństwa nasion i siewek przed, w trakcie i po wschodach jest poprawnie przeprowadzony proces zaprawiania.

Rozróżniamy trzy metody zaprawiania – suchą (mieszanie wysuszonych nasion z pylistym preparatem), półsuchą (mieszanie zwilżonych nasion z niewielką ilością płynnego preparatu), mokrą (zanurzanie nasion w roztworze preparatu płynnego).

Wszystkie metody mają swoje zalety i wady. Zaprawianie na sucho jest skuteczne i wygodne, ale pylenie preparatu wymaga dużo ostrożności i stosowania masek ochronnych. Efekt działania zaprawiania mokrego jest krótszy, ale za to substancje czynne preparatu wnikają w każdą szczelinę łupiny nasiennej…

W zależności od gatunku, który masz zamiar wysiać oraz chorób, których się obawiasz, dobierz odpowiednią zaprawę:

  • Przeciwko grzybom warto zaopatrzyć się w Zaprawy Nasiennej T 75 DS/WS lub Nano Gro.
  • Do zaprawiania cebul kwiatowych idealnie nadaje się Kaptan Zawiesinowy 50WP i Merpan 50WP.
  • Przeciwko owadom dobrym wyborem będzie Nomolt 150 SC.Dobrą praktyką przy planowaniu wysiewów jest zaopatrzenie się w nasiona znanych producentów, gwarantujących najwyższą jakość i odpowiednie warunki przechowywania. Jeśli kierujesz się kryterium jakości podczas doboru nasion, koniecznie sprawdź ofertę e-Hortico.

Aby ułatwić sobie wysiewanie najlepiej korzystać ze specjalnych torfowych doniczek, miniszklarenek i innych akcesoriów do wysiewania i pikowania.

Poniżej przedstawiamy krótką tabelkę z terminami wysiewu różnych gatunków kwiatów i ziół i roślin warzywnych.

Nasiona kwiatów Nasiona warzyw
Nasiona wysiewane do gruntu

Od marca do kwietnia:

Klarkia wytworna

Nagietek lekarski

Maczek kalifornijski

Czarnuszka damaceńska

Powój trójbarwny

Groszek pachnący

Ślazówka

W kwietniu:

Maciejka

Suchlin różowy

Suchokwiat roczny

Chaber bławatek

Od kwietnia do maja:

Dimorfoteka pomarańczowa

Słonecznik zwyczajny

Wilec purpurowy

Cypryśnik letni

W maju:

Fasola ozdobna

Nasturcja większa

Dynia ozdobna

Portulaka wielkokwiatowa

Aksamitka

Nasiona wysiewane do inspektów:

W marcu i kwietniu:

Kosmos (Onetek)

Kapusta ozdobna

Niedźwiedzie ucho (Arktotis)

Chaber bławatek

Portularka wielkowiatowa

Żeniszek

Aster chiński

Szarłat zwisający

W kwietniu:

Szarłat wiechowaty

Złocistek oskrzydlony (Wiekuistka)

Nasiona wysiewane do pojemników:

W styczniu i lutym:

Heliotrop

Begonia stale kwitnąca

Pokrzywka brazylijska (Koleus)

Od lutego do kwietnia:

Wyżlin większy

Złocień maruna (marzec)

Orlik pospolity (kwiecień)

Celozja

Żeniszek (do początku marca)

Petunia (do końca marca)

Werberna (w połowie marca)

Wilec purpurowy (w marcu)

Kleoma ciernista (w marcu)

Czubatka (marzec lub kwiecień)

Cynia (koniec marca)

Diaskia (marzec lub kwiecień)

Nasiona wysiewane do gruntu:

W kwietniu:

Groch i bób (pierwsza połowa kwietnia)

Cebula (pierwsza połowa kwietnia)

Pasternak (pierwsza połowa kwietnia)

Pietruszka korzeniowa (pierwsza połowa kwietnia)

Koper ogrodowy

Pietruszka naciowa

Marchew (wczesna i średniowczesna)

Rzodkiew i rzodkiewka

Burak ćwikłowy (druga połowa kwietnia)

Skorzonera (druga połowa kwietnia)

Nasiona wysiewane do pojemników:

W lutym i marcu:

Karczoch

Seler korzeniowy i liściowy

Szpinak nowozelandzki

Pomidor

Papryka

Oberżyna

Brokuł

Kalafior

Kalarepa

Kapusta biała i czerwona

Sałata masłowa

Por

Kawon

Melon

Dynia

Cukinia

Ogórek

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *