Rzodkiewka – wiosenne warzywo

Lubisz rzodkiewkę? Ja cenię w tym warzywie nie tylko walory smakowe, małą kaloryczność, a jednocześnie bogactwo składników odżywczych (witaminy C, witamin z grupy B, oraz składników mineralnych – wapń, fosfor, żelazo). Ale także to, że gdy pojawia się na kanapce, czy sałatce od razu w domu pachnie wiosną.

Dzisiaj rzodkiewka dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok. Ale myślę, iż zgodzisz się ze mną,  że najlepiej smakuje ta z własnego ogródka.

Dla rzodkiewki sezon ogródkowy zaczyna się w marcu. Jeśli chcesz wcześniej rozpocząć uprawę, bierz pod uwagę tylko te odmiany, które są uodpornione na słabsze oświetlenie, czy niższą temperaturę. Do nich należy, na przykład, biała rzodkiewka „Sopel Lodu”.

Czego potrzebuje rzodkiewka? Lubi miejsca słoneczne, glebę lekką, zasobną, przepuszczalną, o niskiej zawartości azotu. Doświadczeni ogrodnicy radzą, aby przed rozpoczęciem uprawy spulchnić ziemię na grządce przez głębokie przekopanie. Możesz też pod jej uprawę zastosować kompost. Natomiast zdecydowanie unikaj nawożenia tego warzywa świeżym obornikiem.

Zaleca się, aby rozstaw dla uprawy rzodkiewki wynosił od 10 do 20 cm między rzędami i od 2 do 4 cm w rzędach. Rzodkiewkę podlewaj regularnie, ale niezbyt obficie, gdyż  jest ona wrażliwa na niedobór wody. Utrzymanie równomiernej wilgotności chroni również przed atakiem pchełki ziemnej.
Swoje plony możesz zebrać już po 21-38 dniach. Smacznego!

Nasiona rzodkiewki znajdziesz w naszym internetowym sklepie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *