Zaprawianie nasion i cebul

nasionaTradycją stało sie zaprawianie nasion na sucho. Przyczyną takiego postępowania było zaufanie do sprawdzonych od lat preparatów i wygoda w stosowaniu ( możliwość zaprawiania na sucho ). Wejście Polski do UE spowodowało konieczność wręcz rewolucyjnych zmian w doborze zapraw, a także zmiany techniki ich stosowania. W obecnej chwili są dostępne zaprawy do zaprawiania nasion techniką ,,na mokro”. Ta metoda niektórych zniechęca szczególnie przy zaprawianiu nasion drobnych np. selera.

Wada jest tylko jedna, za to zalet kilka: – zastosowane substancje czynne zwalczają szersze spektrum zwalczanych chorób – technika zaprawiania ,,na mokro” gwarantuje dokładniejsze wykonanie zabiegu – ekonomia zabiegu po uwzględnieniu ceny i wydajności – bezpieczeństwo dla człowieka ( bezpieczniejsze substancje chemiczne ) Żeby nie być posądzony o stronniczość poniżej zestaw wszystkich dostępnych zapraw w opakowaniach hobbystycznych:

- Zaprawa Oxafun T 75DS/WSjedyna zaprawa do zaprawiania ,,na mokro” ( rośliny cebulowe 5g na 1 litr wody / 1kg ) i ,,na sucho” nasiona traw 6g / 1kg; rośliny zielarskie 3g / 1kg ). Czas zaprawiania – 15 minut. Zaprawa przeznaczona do zapobiegania zgorzeli siewek.

- Zaprawa Vitavax 200FSzaprawianie grochu, fasaoli szparagowej, bobu i buraka ćwikłowego przeciw zgorzeli w dawce 0,4ml / 100g. Dawką 0,5ml / 100g zwalczamy zgorzel w uprawach cebuli, marchwi, pomidora i roślin kapustnych. Na głownię cebuli należy zastosować dawkę 2ml / 100g, a w przypadku głowni kukurydzy 2,5 – 3ml / 1kg. Powyższe dawki są na 1l. wody z wyjątkiem kukurydzy ( 2,5 – 3l ). Czas zaprawiania – 5 minut.

- Zaprawa Sarox T 500FSzarejestrowana jest do zaprawiania przeciwko zgorzeli siewek bobu, fasoli i grochu siewnego w dawce 4ml / 1kg nasion. Dawką 3ml / 1kg nasion zaprawiamy nasiona roslin zielarskich. Zaprawę można wykorzystać także do zaprawiania cebuli tulipanow w dawce 3ml / 1l przeciw fuzariozie i szarej pleśni. Czas zabiegu  – 5 minut.

- Zaprawa Grevit 200SL - bardzo szerokie spektrum chorób grzybowych i bakteryjnych. Zalecana dawka 5ml / 1l wody, czas moczenia 2 minuty. Zaprawa przeznaczona do zaprawiania nasion dyni, ogórka, cebuli, kapusty, kopru, marchwi, sałaty, rzodkiewki, grochu, fasoli, buraka i szpinaku. Szczególnie zalecana do upraw ekologicznych.

- Zaprawa Biochicol 020PC - ciecz robocza otrzymana po zmieszaniu 250ml środka w 10 l. wody. Nasiona roślin ozdobnych i warzyw moczymy przez 5 godzin. Zapobiega infekcji chorób grzybowych, wirusowych i bakteryjnych. Kłącza, bulwy i cebule moczymy pzrez 30minut w cieczy roboczej o stężeniu 1 – 2%.

- Zaprawa Nano-Grozaprawa jest przeznaczona do zwiększenia wigoru roślin i plonowania. Przeznaczona jest do zaprawiania nasion ziemniaków ( 24 granulki na 10l. wody / 1t. bulw ), rzepaku ( 12 granul / 10l. wody / 1t. nasion ), słonecznika ( 10granul / 10l. wody / 1 tonę nasion ) oraz nasion warzyw i kwiatów ( 1 granulka na litr wody ). Czas moczenia: 15 – 20 sekund. Przykładowy wzrost plonu: 1,5 – 2,5kg z mkw w przypadku uprawy pomidora.

- Zaprawa Nomolt 150SCjedyna w uprawie amatorskiej zaprawa owadobójcza. Przeznaczona jest do zaprawiania nasion cebuli przeciw śmietce cebulance ( 70 – 100ml / 1kg nasion ), marchwi przeciw połyśnicy marchwiance ( 70ml / 1k nasion ) oraz ogórkowi i fasoli przeciw śmietce kiełkówce ( 10ml / 1kg nasion ).   Przy zaprawianiu na mokro musimy pamiętać o trzech żelaznych zasadach: – dokładne zapoznanie sie z instrukcją ze szczególnym zwróceniem uwagi na dawki i czasy zaprawiania – zaprawianie wykonujemy tuż przed siewem – suszenie nasion najlepiej wykonać w temperaturze ok. 30 stopni Celsjusza.   Część zapraw pozostało w dalszym ciągu w rejestracji i stosowaniu. Zostały one zreklasyfikowane na wyższe klasy toksyczności ( Zaprawa Funaben T i Super Homai 70DS ). Możliwość ich zakupu i stosowania jest dla osób, które ukończyły specjalne szkolenie z wynikiem pozytywnym zakończone wydaniem stosownego zaświadczenia.

Życzę powodzenia w na pewno dla wielu osób nowych doświadczeniach i wysokich plonów.

Pozdrawiam,
Bogdan Stachulec
Specjalista ds. ŚOR

One Comment

Leave a Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>